September 2021

tv uitzending Tony - een observatie in het Pieter Baan Centrum


TONY – EEN OBSERVATIE IN HET PIETER BAAN CENTRUM 

Zal donderdag 27 oktober om 22:55 op Nederland 2 bij Holland Doc worden uitgezonden. Bovendien heeft u komende zondag 30 oktober  de mogelijkheid om de lange versie in Het Ketelhuis te bekijken.   

De documentaire van Ditteke Mensink ging vrijdag 23 september in première tijdens het Nederlands Film Festival. De film was geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie.

Het Pieter Baan Centrum is de observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie met als bijzondere opdracht het onderzoeken van personen die worden verdacht van een ernstig misdrijf. Het is een onafhankelijk onderzoek dat plaatsvindt in opdracht van de rechter. In een proces van zeven weken wordt gekeken naar de persoonlijkheid van de verdachte, het eventueel aanwezig zijn van een stoornis en/of een psychische ziekte en of deze in verband kan worden gebracht met het delict. Bestaat er kans op herhaling? Is Tony een gevaar voor de maatschappij en zijn medemens? Ten slotte brengt het Pieter Baan Centrum advies uit. Moet er een TBS-maatregel worden geadviseerd?

Regisseur Ditteke Mensink, cameraman Gregor Meerman en geluidsman Tim van Peppen kregen onbeperkte toegang tot het Pieter baan Centrum. Ze volgen de verdachte, Tony, en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie: gesprekken met de psychiater, de klinisch psycholoog en de forensisch milieuonderzoeker, het verblijf op de afdeling en het contact met de groepsleiding. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en grote aantal delicten waarvan hij verdacht wordt, waaronder de gewelddadige overval waarvoor hij ditmaal werd gearresteerd. Ook de kijker krijgt de vraag voorgelegd of de verdachte toerekeningsvatbaar was tijdens zijn delict.

TONY – EEN OBSERVATIE IN HET PIETER BAAN CENTRUM  is een co productie met de HUMAN en kwam tot stand met financiële steun van het Mediafonds en Fonds Psychische Gezondheid.

meer informatie:

www.pvhfilm.nl/pieterbaancentrum
www.ketelhuis.nl
www.hollanddoc.nl