September 2021

TONY – EEN OBSERVATIE IN HET PIETER BAAN CENTRUM

TONY – EEN OBSERVATIE IN HET PIETER BAAN CENTRUM, een documentaire van Ditteke Mensink, gaat vrijdag 23 september in première tijdens het Nederlands Film Festival. De film is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie.
 
Het Pieter Baan Centrum is de observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie met als bijzondere opdracht het onderzoeken van personen die worden verdacht van een ernstig misdrijf. Het is een onafhankelijk onderzoek dat plaatsvindt in opdracht van de rechter. In een proces van zeven weken wordt gekeken naar de persoonlijkheid van de verdachte, het eventueel aanwezig zijn van een stoornis en/of een psychische ziekte en of deze in verband kan worden gebracht met het delict. Bestaat er kans op herhaling? Is Tony een gevaar voor de maatschappij en zijn medemens? Ten slotte brengt het Pieter Baan Centrum advies uit. Moet er een TBS-maatregel worden geadviseerd?
Regisseur Ditteke Mensink, cameraman Gregor Meerman en geluidsman Tim van Peppen kregen onbeperkte toegang tot het Pieter baan Centrum. Ze volgen de verdachte, Tony, en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie: gesprekken met de psychiater, de klinisch psycholoog en de forensisch milieuonderzoeker, het verblijf op de afdeling en het contact met de groepsleiding. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en grote aantal delicten waarvan hij verdacht wordt, waaronder de gewelddadige overval waarvoor hij ditmaal werd gearresteerd. Ook de kijker krijgt de vraag voorgelegd of de verdachte toerekeningsvatbaar was tijdens zijn delict.
 
Naar aanleiding van TONY – EEN OBSERVATIE IN HET PIETER BAAN CENTRUM  vindt er op woensdag 28 september een TBS debat plaats onder leiding van Rob Trip. Onder anderen staatssecretaris Fred Teeven, advocaat Bénédicte
Ficq, rechter Eric Bakker en hoogleraar Damiaan Denys spreken zich uit over de toekomst van de TBS. De regisseur Ditteke Mensink (winnaar Gouden Kalf 2010 voor de film  Farewell) beantwoordt vragen uit het publiek. Deze dag is bestemd voor psychiaters en psychologen, rechters, advocaten, officieren van justitie, hulpleners en belangstellenden.
 
TONY – EEN OBSERVATIE IN HET PIETER BAAN CENTRUM  is een co productie met de HUMAN en kwam tot stand met financiële steun van het Mediafonds en Fonds Psychische Gezondheid. De film wordt donderdag 27 oktober om 22.55 uur uitgezonden op Nederland 2 bij Holland Doc.