September 2021

HET ONDANKBARE VERLEDEN VAN SANTIAGO HERRERO

Het boek 'Het ondankbare verleden van Santiago Herrero' van Ramón Gieling verschijnt in mei bij Uitgeverij Augustus.

In 1968 wordt de zigeuner Santiago Herrero opgepakt door de Guardia Civil, valselijk beschuldigd van drugshandel. Zes weken later blijken zijn vrouw en zoontje spoorloos verdwenen. Zonder kennis van de kaart van Europa begint hij een wanhopige Odyssee om ze te vinden. Via de studentenopstand in Parijs belandt hij in de kunstenaarskringen van Zweden, waar hij leert lezen en schrijven. Na twaalf jaar besluit hij terug te gaan naar Spanje. Onderweg strandt hij in Amsterdam, waar hij de schrijver van dit boek ontmoet. Eenmaal terug in Sevilla begint hij een smederij, die de laatste van een traditie, en het trefpunt van zwerfhonden en flamencozangers en dansers zal worden.

En dan, dertig jaar na de verdwijning van vrouw en kind, ontdekt Santiago Herrero dat hij verraden is.

Het ondankbare verleden van Santiago Herrero is de vertelling een waar gebeurd verhaal, de getuigenis van een verloren gemeenschap, en de rauwe stem van het noodlot.

Kijk ook op Cultuurbewust voor een recensie over het boek.

Ramón Maria Gieling (1954) is filmregisseur en scriptschrijver. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Arnhem. In 1979 debuteerde hij met de speelfilm Vijand gevraagd. Naast het regisseren van films en documentaires was hij actief als theatermaker en oprichter van het tijdschrift Wolfsmond. Zijn film Off mineur (1995), met Gijs Scholten van Asschat, werd beloond met een Golden Gate Award. De Gevangenen van Bunuel won de Don Quijote Award 2000. Joaquin Sabina, 19 Dias y 500 Noches won de prijs Beste Documentaire, en zijn speelfilm Tramontana was openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2009. Kijk voor meer informatie over Ramón Gieling op zijn website.