September 2021

Goddelijk Varken wint in Taiwan

Goddelijk Varken, de documentaire van Hans Dortmans, die tijdens het Nederlands Film Festival in premiere ging, heeft op het Taiwan International Documentary Festival de MERIT AWARD gewonnen in de International Short Length Competition. De film zal ook worden vertoond op het IDFA, op 18 en 22 nov.

 
De documentaire volgt het varken Dorus tijdens zijn tweede levensjaar.  Dorus heeft een goed leven op het erf van scharrelslager Gerard Zwetsloot. Gerard verkeert namelijk in de stellige overtuiging dat het vlees van een gelukkig varken beter smaakt dan dat van een treurig varken. En dus voedt hij elke twee jaar een eigen varken op, in zijn achtertuin. Door hun gezamenlijke wandelingen wordt Dorus zelfs een lokale beroemdheid. Maar aan het eind van zijn tweede jaar, komt Gerard voor een moeilijke keuze te staan: is de liefde voor het beest sterker dan de liefde voor het vlees?
De documentaire toont Gerards gemengde gevoelens jegens Dorus. Die beelden worden afgewisseld met interviews met mensen die verschillende relaties met varkens en hun vlees hebben. Zo is daar Dafne Westerhof, van het Beloofde Varkensland, waar twee van Gerards eerdere varkens genieten van hun levenswinter. Zal ook Dorus daar terecht komen of zal hij als worst en ham eindigen?
De film is een ode aan het varken én aan het slagersambacht en laat zien hoe gecompliceerd en persoonlijk onze relatie met ons voedsel kan zijn.
 
Goddelijk Varken is een productie van Pieter van Huystee Film in co-productie met de NTR.
 
VERTONINGEN

Okt 28-30, 2010 Aziatische Premiere, International Documentairy Filmfestival, Taiwan - Merit Award

Nov 13 (14.30), 2010 Noorderlijk Filmfestival, Leeuwarden
Nov 18 (22.15) en Nov 22 (17.30) International Documentary Filmfestival Amsterdam

Nov 28, 2010 16.15 Filmtheater De Fabriek, Zaandam met aanwezigheid van Ferry Heyne.
www.pvhfilm.nl/goddelijkvarken
www.filmfestival.nl
www.tidf.org.tw

Vanaf eind november is de DVD te bestellen op de webshop van PvH Film.