September 2021

7 films geselecteerd voor IDFA 2008

Pieter van Huystee Film is zeer vereerd met maar liefst 7 films die geselecteerd zijn voor de 21e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA).

Carmen meets Borat van Mercedes Stalenhoef en On the way to school van Orhan Eskikoy en Ozgur Dogan zijn beide geselecteerd voor de Joris Ivens Competitie. Carmen meets Borat laat zien hoe een Roemeens meisje en haar dorp veranderen door de komst van de filmmakers van de film Borat. In On the way to school probeert een Turkse leraar de Turkse taal aan Koerdische kinderen te leren in een afgelegen dorp in Turkije. De kinderen spreken geen Turks, de leraar geen Koerdisch en wordt zo een vreemde in zijn eigen land.

In het programma Workshop Results is Bollywood Blues te zien, een film van Rishi Chamman die via de passie voor dans en muziek het verhaal vertelt over de tweestrijd tussen traditie en individuele vrijheid in de cultuur van Hindoestaanse Nederlanders.

Zowel Het Nieuwe Rijksmuseum als SWEETY, the friends, betrayal and murder of Maja Bradaric zijn geselecteerd voor Premieres from the Lowlands. Het Nieuwe Rijksmuseum van Oeke Hoogendijk is een filmisch document over het fascinerende en complexe veranderingsproces van het nieuwe Rijksmuseum. Sweety van Menna Laura Meijer is het verhaal van een hechte vriendengroep en vertelt hoe het kwaad vermomd als vriend naar hen toekwam en hun leven voorgoed veranderde na de moord op Maja Bradaric, nu 5 jaar geleden.

Vogel op sterk water van Simonka de Jong zit in het Kids & Docs programma. Deze korte film vertelt het verhaal van Marthe, een meisje van 13 jaar die in haar kamer haar overleden huisdieren op sterk water in potten heeft staan. Ze gelooft dat alleen dieren haar begrijpen, maar nu ze in de puberteit komt, verlangt ze toch ook naar een vriend die haar begrijpt.

David de Jongh schets in De grens van Frans Bromet met collega's, vrienden en familieleden van Frans Bromet een tragi–komisch portret van deze observerende filmmaker. De grens van Frans Bromet zit in het programma Retrospective 2008: Frans Bromet.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam vindt plaats van 20 tot 30 november.