September 2021

Het Nieuwe Rijksmuseum van Oeke Hoogendijk wordt opnieuw uitgezonden

Vrijdag 5 juni 22.53 uur bij de NPS op Nederland 2
Dinsdag 9 juni 14.10 uur bij de NPS op Nederland 2


Eind 2003 gaat het hoofdgebouw van het Amsterdamse Rijksmuseum dicht om, in de woorden van directeur Ronald de Leeuw, het "mooist denkbare kunstmuseum" te worden. De Spaanse architecten Cruz en Ortiz tekenen voor een groots ontwerp: een gemoderniseerd gebouw met een baanbrekend museaal concept dat in 2008 zijn deuren zou openen. In de documentaire Het Nieuwe Rijksmuseum volgt Oeke Hoogendijk de eerste vier jaar van Nederlands grootste culturele operatie en leidt ons onder andere langs verbrokkelde muren, ontluisterde architecten, boze fietsers, èn de liefde voor de kunst. Een onthutsend drama over ambities, dromen en regelzucht, een ontluisterende inkijk in Nederlandse besluitvormingsprocedures. Het museum zal naar verwachting in 2013 zijn voltooid.

Het Nieuwe Rijksmuseum is de Nederlandse inzending voor de Prix Italia in de categorie Documentaries. Prix Italia is de oudste en meest prestigeuze Internationale competitie voor Radio, Televisie en Web programma's. De 61e editie vindt plaats van 20 tot 26 september 2009 in Turijn.

Tevens is Het Nieuwe Rijksmuseum ingezonden voor de Emmy Award in de categorie Arts Programming. De Emmy wordt in de Verenigde Staten uitgereikt aan de beste televisie- en filmprogramma's van dat jaar. De Emmy's worden gezien als een van de meest prestigieuze internationale televisieprijzen.

Official website "The New Rijksmuseum"