September 2021

IK HOOR HIER NIET THUIS 3 december te zien bij de Human

Ik hoor hier niet thuis, een film van Mercedes Stalenhoef, wordt woensdag 3 december om 23.00 uur uitgezonden bij de Human op NPO 2.

Peter Schuster woont in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Met drummen en pianospelen probeert hij vat te krijgen op zijn problemen. Regelmatig ontploft er iets in zijn hoofd waardoor hij alle controle verliest. Hij is dan zelfs bang voor zichzelf. Met zijn betoverende muziek hoopt hij indruk te maken op meisjes buiten de instelling. Peter droomt van een geliefde uit de gewone maatschappij. Maar dan verandert de situatie voor iedereen. Volgens de directeur moet het afgelopen zijn met het wegstoppen van verstandelijk gehandicapten in de bossen. Integreren is het nieuwe credo. Er komen nieuwe woningen zodat verstandelijk gehandicapten en ‘normale mensen’ naast elkaar komen te wonen. Regisseur Mercedes Stalenhoef volgt Peter tijdens het zeven jaar durende bouwproces. Peter is in eerste instantie erg blij met de ontwikkelingen, maar al snel ontstaat er bij hem en bij zijn groepsgenoten onzekerheid, angst en stress. In de loop van de jaren wordt er geen enkel koophuis verkocht. Peters nieuwe huis staat in een half leegstaande wijk. Deze ontwikkelingen leveren surrealistische scènes op. Uiteindelijk lijken Peters dromen verder weg dan ooit.

Ik hoor hier niet thuis is een coproductie met de Human en kwam tot stand met financiële steun van het Mediafonds, de Prinsenstichting en Rochdale Projectontwikkeling.