September 2021

Gouden Kalf voor Ne Me Quitte Pas!

Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren tijdens het Gala van de Nederlandse Film op vrijdag 3 oktober heeft Ne Me Quitte Pas het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire in ontvangst mogen nemen.
 
Ne Me Quitte Pas, een film van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden, is een tragikomische ode aan de mislukking. In een klein dorp aan het einde van België delen de Vlaamse Bob en de Waalse Marcel met verve eenzaamheid, humor en drankzucht. Bob is een vrijbuiter op rust, die zijn laatste dagen in stilte wil doorbrengen terwijl Marcel een gezin heeft dat hij niet wil verliezen.
 
Het juryrapport:
In deze documentaire wordt een ogenschijnlijk simpele kijk op de doelloosheid van het leven getransformeerd naar een filosofische afschildering van het ongrijpbare en vaak absurde van het bestaan. Schitterende dialogen - die in een fictiefilm ongeloofwaardig zouden klinken - samen met haarscherpe observaties van een camera die doordraait tijdens de meest triviale momenten, krijgen vorm in een montage waarbij elke scène raak is. Terwijl deze film over echte mensen gaat en hun ware gezicht laat zien, zijn de makers er ondertussen wonderwel in geslaagd om er kleine symbolische fragmenten uit te lichten die de film grote universele zeggenschap geven, waarbij elke scène op zijn plek valt. Ondertussen blijven ze trouw aan hun hoofdpersonen wat niet alleen een tragikomische maar ook een ontroerende en krachtige film oplevert over vriendschap, mislukking en de aanvaarding daarvan.