September 2021

Borders wint FIPRESCI Award in Krakow

De Nederlandse film Borders van Jacqueline van Vugt heeft tijdens de 54e editie van het Krakow Film Festival de FIPRESCI Award gewonnen. De FIPRESCI Award wordt toegekend door de federatie van internationale filmjournalisten en critici.
 
De FIPRESCI Jury, bestaande uit Pierre-Simon Gutman (France), István Szathmáry (Hongarije), Tonci Valentic (Kroatië) prijst Borders om de open blik waarmee de filmmaakster vanuit alle verschillende invalshoeken en standpunten naar een situatie kijkt die ons maar al te bekend is.
 
In Borders reist Jacqueline van Vugt naar Afrika en observeert de grenzen die tussen Nigeria en de Europese Unie liggen: van Nigeria naar Niger, naar Burkina Faso, naar Senegal en zo verder noordwaarts. Bij iedere grens treft ze talloze mensen die dromen van een beter leven en hun zinnen hebben gezet op het beloofde land Europa. Maar voor die keuze brengen ze schrijnende offers. Het grensgebied is een harde wereld waar geweld, uitbuiting en uitputting op de loer liggen. Hoe dichter de migranten bij Europa geraken, hoe meer de droom aan glans verliest. En wie Afrika uit weet te komen, krijgt geenszins de ontvangst waar hij op hoopte.
 
Borders is een productie van Pieter van Huystee Film, in coproductie met IKON en tot stand gekomen met financiële bijdrage van het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO-fonds en het Mediafonds. Borders is vanaf 12 juni te zien in de filmtheaters. De film wordt uitgebracht door Cinema Delicatessen.