Producent: 
Pieter van Huystee

Genre: 
Documentaire

Lengte: 
45 minuten

Regie&Camera: 

Margit Balogh 

Co-producent:
EO 

Land van herkomst:
Nederland

 Research:
Hans Dortmans,

Research&productie:
Beto Mello

Geluid: 
Fabio Leao

Montage&kleurcorrectie:

Sander van Gaalen 

Sound design: 
Studio make

Advies&tolk: 
Frans van Kraanen

Uitvoerend producent: 
Lotte Gerding 

Productieleiding:

Anouk Bozon, Zoe de Wilde

Eindredacteur EO: 
Floor koomen

Cobo: 
Jeanine Hage

Free a Girl:

Evelien Holsken

Nicole Franken

Première: 
23 Maart 2014

 Publiciteit:

Trix van Alphen – The Publicity Company

 Ditributie:

NPO sales, Kaisa Kriek

Sex voor 5 Euro

 

 

een documentaire over kinderprostitutie in Brazilië

een film van Margit Balogh

 

“You can easy buy a young girl, like you buy chocolate”, zegt de taxichauffeur. Op de achterbank van de taxi zit Yolanthe Sneijder Cabau. De echtgenote van Wesley Sneijder is op missie in Brazilië. Met het oog op het WK voetbal in Brazilië is de verwachting dat de vraag naar seks met minderjarigen zal toenemen. Maar Yolanthe wil dat het stopt.

 Fortaleza, Brazilië. Rond de bars langs de boulevard hangen minderjarige meisjes, op zoek naar mannen, om geld te verdienen. Vaak buitenlandse mannen, toeristen, op zoek naar jonge meisjes. Langs verlaten uitvalswegen worden de meisjes opgepikt. De prijs die de mannen betalen: 5 euro. De prijs die de meisjes betalen: een leven dat al jong is verwoest. Hoe kunnen meisjes die al op hun twaalfde zijn begonnen in de prostitutie, die vicieuze cirkel van armoede, geweld en drugs ontvluchten? Hoe zit de cirkel van vraag en aanbod in elkaar?

Yolanthe heeft een missie. Ze maakt zich, samen met haar man Wesley Sneijder voor de stichting Free a Girl, sterk om minderjarige meisjes uit de prostitutie te halen. Ze gaat ’s nachts naar de straten waar ze werken, om zich te verdiepen in hun levens. Elizabete is 22 en verdient al vanaf haar twaalfde haar geld met sekstoeristen. “Mensen veroordelen mij, zegt ze, maar niemand weet hoe mijn leven thuis is.” Yolanthe gaat met haar de favela in, waar de meisjes wonen. De werkelijkheid thuis is dat ze zich moeten prostitueren om eten te kopen. Dat ze een doelwit zijn van drugsdealers. En dat hun ouders al net zo’n leven hadden en ze met hun toestemming de prostitutie in loodsten. Fabienna vertelt haar dat zij op haar dertiende al door de eigenaar van een luxe hotel in Fortaleza met twee andere minderjarige meisjes werd misbruikt. De man is gearresteerd. Maar ook de meisjes zijn schuldig, zegt ze; zij hebben er zelf aan meegedaan.

Zonder vraag is er geen aanbod. Seks met minderjarigen is vanzelfsprekend strafbaar in Brazilië en de gevangenis in Fortaleza zit overvol. Yolanthe praat niet alleen met minderjarige meisjes, maar wil ook van de veroordeelde mannen weten wat hun motieven zijn. Als vervolgens het gesprek niet loopt, omdat ze blijven ontkennen, vertelt Yolanthe haar relaas tegen Wesley. Hij zegt, met het hart op de tong, dat ze die 'lui levenslang moeten opsluiten’. Als Yolanthe eenmaal bij een man zit, die er niet omheen draait, en haar vertelt wat die behoefte is om met minderjarige meisjes seks te hebben, kost het haar zichtbaar moeite haar walging te onderdrukken. Zolang de mannen geloven dat de meisjes er later geen last van zullen hebben, blijven zij hun levens verwoesten. Dat kan al voor 5 euro.  

 

WERELDPREMIERE ZONDAG 23 MAART, 16:00 UUR

MOVIES THAT MATTER FESTIVAL 

De film wordt uitgezonden op donderdag 5 Juni om 21:35 op Nederland 3, EO